Kelder

Een paar keer per jaar ga ik een dagje shoppen in Amsterdam. Heerlijk is dat, gewoon even lekker er tussenuit en er is daar genoeg te zien om een hele dag door te brengen. Ik heb er meestal een vast rondje voor: vanaf het station de Nieuwendijk en Kalverstraat door (als een echte toerist!), dan richting het Leidscheplein, P.C. Hooftstraat en dan door naar de Albert Cuypmarkt. En het verveelt nooit!

Toen ik onlangs in Amsterdam was, miste ik echter iets… Op de hoek van de Dam en de Kalverstraat zat jarenlang de muziekzaak Fame. Aan de voorkant leek het een kleine, rommelige winkel, maar achter de smalle entree ontvouwde zich een waar muziekpaleis met meerdere verdiepingen. En het mooiste was de enorme afdeling Klassieke Muziek, die zich in de kelder bevond.

Elke keer als ik in Amsterdam was, trok ik er minstens een uur voor uit. Een beetje rondscharrelen in die kelder, op zoek naar nieuwe muziek. En ik ben, als ik het goed heb, nog nooit zonder een tasje de winkel uitgegaan!
Diverse cd’s die ik nu nog vaak beluister heb ik daar ontdekt. De cd met Psaumes van Mendelssohn, met name Psalm 42…schitterend! De cd Crystal Tears van Andreas Scholl, geweldig! De Canto Ostinato kende ik al wel, maar bij Fame hadden ze een cd met de volledige uitvoering. De laatste keer dat ik er was hadden ze een cd van Bach aan, waardoor ik ontdekte dat Bach in één van zijn cantates de melodie van The Old Hundreth (Psalm 134) heeft verwerkt. En zo was er altijd wel iets te beluisteren, iets te ontdekken en iets om van te genieten.

Het was altijd even een rustmoment in een drukke dag. Zeker de eerste paar jaar toen ik er kwam, toen stonden er nog grote fauteuils met cd-spelers waar je onbeperkt in een luie stoel muziek kon luisteren. De afdeling was met deuren hermetisch afgesloten, zodat er geen herrie van buiten naar binnen drong en altijd draaiden ze de mooiste cd’s als achtergrondmuziek.

Maar toen ik er onlangs was, was Fame verdwenen. Ik heb begrepen dat ze verhuisd zijn, maar heb hun nieuwe locatie nog niet gevonden. Zouden ze daar ook zo’n mooie kelder hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s