IJspret

Het is weer akelig koud buiten, echt winters. De afgelopen weken is weer regelmatig het woord ‘schaatsen’ gevallen. En met angst en beven zag ik de afgelopen dagen de vijvers langzaam dichtvriezen.

Op een of andere manier is schaatsen niet echt iets voor mij. Het verbaast me wel, omdat ik over skieën juist zo enthousiast ben. Eigenlijk is schaatsen net zoiets, het is ook lekker buiten, in de kou, het gaat om snelheid…bijna hetzelfde dus. Nou ja, zonder sneeuw dan. En je valt wat harder.

Wellicht is dat het probleem ook wel. Jaren geleden ben ik op het Apeldoorns Kanaal in een scheur terechtgekomen en daardoor (niet onzacht) achterover gevallen. Een poging om de klap op te vangen leverde een paar gekneusde ribben op, wat inhield dat ik wekenlang niet kon tafeltennissen. Tot mijn grote frustratie, uiteraard.

Maar toch laat het schaatsen me niet helemaal los. Het is het gevoel van een niet-rasechte Hollandse zijn als je niet schaatst. Beelden van oude kerstkaarten met nostalgische schaatsplaatjes, boeken als ‘De Zilveren Schaatsen”, ze dragen er allemaal aan bij.

Afgelopen winter zou ik met een vriend een zaterdag gaan schaatsen. De dinsdag ervoor ging ik toch nog maar even naar onze plaatselijke ijsbaan om te zien of ik überhaupt nog vooruit kwam. Vijf stuntelige rondjes (en een hoop scheldwoorden) verder gaf ik het op. Aan de zijkant van de ijsbaan, mijn schaatsen nog aan, heb ik hem gesmst: ‘Bedenk maar wat anders voor zaterdag. Ik ga niet schaatsen!’

En nu ligt er dus weer ijs. Ik ben hard aan het duimen dat het weer snel smelt. Zodat ik zonder gezichtsverlies kan vertellen dat ik deze winter niet heb kunnen schaatsen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s