Vuurwerk

Op vuurwerk heb ik het nooit zo begrepen. Toen ik een jaar of 8 was schoot mijn broer een rotje door mijn pyamabroek heen en dat brandgat heeft blijkbaar de nodige aversie opgewekt om mij er verre van te houden. Hoewel het veilig achter glas leuk is om naar te kijken, daar niet van.

Helaas ontkom je er niet altijd aan. Ik herinner me nog de Oudejaarsavond toen het zó ontzettend mistig was, een jaar of drie geleden. Met een flinke keelontsteking al een paar dagen op bed gelegen, maar de Oudejaarsavond toch gezellig met het gezin van mijn broer doorgebracht. Vlak na de jaarwisseling zou hij mij even naar huis brengen, maar door de mist konden we nauwelijks iets voor de auto zien. Uiteindelijk ben ik op zo’n 500 meter van huis uitgestapt, het laatste stuk ging ik wel lopen.

En daar loop je dan, nog half ziek, in een hele dichte mist. Om me heen hoorde ik het vuurwerk knallen en ik kon alleen maar hopen dat men in deze mist alleen maar omhoog zou schieten. Ik kon nog net één stap vooruit kijken, daarna was er alleen maar mist. Zelfs de weg naar huis zou nog lastig te vinden zijn, omdat ik geen idee had waar ik was en waar ik de drukke weg over kon steken. Zelfs verkeerslichten waren niet te zien, alleen vaag te horen.

En terwijl ik daar liep, schoot me ineens het gedichtje te binnen, dat ik met Nieuwjaar vaak naar vrienden en familie heb verstuurd:
“And I said to the man who stood at the gate of the year: ‘Give me a light that I may tread safely into the unknown.’
And he replied: ‘Go out into the darkness and put your hand into the Hand of God. That shall be to you better than light and safer than a known way.’
So I went forth, and finding the Hand of God, trod gladly into the night.”

Direct viel de angst van me af en in (letterlijk) blind vertrouwen ben ik naar huis gelopen.

Iedereen een goede jaarwisseling gewenst!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s