Tourkoorts

Vandaag hoorde ik ‘m weer. Voor het eerst sinds bijna een jaar. De welbekende tune van Radio Tour de France. Voor mij is het alsof dan pas écht de zomer begint. Want tja, als ons zomergevoel van het weer af moet hangen, dan komen we niet erg ver.

Maar met de Tour wordt alles weer anders. Dan zie je Mart Smeets tijdens de Avondetappe in warme, broeierige Franse dorpjes zitten, waarbij je je haast ook in diezelfde hitte waant. Je ziet de renners over prachtige, zonovergoten bergpassen fietsen, en op een of andere manier besef je dan pas echt dat het zomer is.

Het begon allemaal begin jaren ’90. Ik kreeg een grote stapel Wieler Revues van mijn broer die ik op een saaie zomervakantiedag allemaal doorbladerde. Sindsdien was ik groot fan van Miguel Indurain. Niet alleen omdat hij zo hard fietste en alles won maar ook -of beter gezegd, méér nog – omdat de lange, donkere Spanjaard er in mijn ogen bijzonder goed uitzag. Ik herinner me nog zomervakanties in de Ardennen waar we aan de TV gekluisterd zaten om maar een glimp van een fietsende Indurain op te vangen.

Natuurlijk is er ook genoeg tégen de Tour te zeggen. Iets over sportverslaving. Of over de bedragen die in de sport rondgaan (alhoewel, vergeleken met voetballers valt het in de wielersport nog wel mee). Om over de dopingverhalen nog maar te zwijgen.

Toch vind ik het een heerlijk fenomeen. Elke dag in de auto vanuit kantoor weer Radio 1 aan om nog net de finish mee te maken. Een uurtje eerder naar huis op de dagen dat er écht mooie bergaankomsten zijn en het écht spannend wordt. De prachtige columns van Gio Lippens. Alle emotie en euforie die in die drie weken op de beeldschermen vertoond wordt. De kortere nachten vanwege het feit dat De Avondetappe zo achtelijk laat begint (maar je daardoor wel het gevoel van ‘lange zomeravonden’ hebt).

En zo zit ik nu, halverwege de avond, op mijn balkon buiten een blogje te schrijven. Gewoon, omdat het kan. Omdat het nu écht zomer is!

Miguel Indurain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s