Zolderkamer

De dominee preekte. Het was het begin van de avond, in een oude kerk in een naburig dorp. De tekst uit Romeinen 8 ging over de inwoning van de Heilige Geest en de strijd tegen de oude mens. De predikant bracht het op beeldende wijze, zodat zelfs de aanwezige kinderen het konden volgen.

Het leven van een gelovige is als een huis. Het huis wordt verkocht en de Koper betaalt de volledige prijs met Zijn bloed. Nu hoort er bij de koop ook een koopcontract. En in dat koopcontract stond een clausule, dat de oude eigenaar (lees: onze zondige aard) in dat huis mag blijven wonen, tót het huis afgebroken wordt. De nieuwe Eigenaar komt ook in het huis wonen dus wordt de oude eigenaar wel verbannen naar de zolderkamer.

De vraag die de predikant aan het begin van de preek stelde, was of de Heilige Geest in ons ‘huis’ woonde. Maar ook vroeg hij op indringende wijze hoe we met die oude eigenaar in de zolderkamer omgingen. Of we niet regelmatig toch in die zolderkamer langsgingen. Of we onze levensvragen aan die oude man in de zolderkamer gingen stellen, of we met hem in gesprek gingen in plaats van met de nieuwe Eigenaar. En of we door die bezoekjes aan die zolderkamer niet juist in het duister en in de twijfel terechtkwamen.

Het was muisstil in de kerk. En misschien juist omdat het zo stil was, klonk de dreun extra hard. Een doffe klap, alsof iemand onderuit ging. Ik keek half opzij en zag aan de overkant waar die verstoring vandaan kwam. Een jongen, ongeveer mijn leeftijd, was in slaap gevallen en was zo met zijn hoofd op de bank voor hem terechtgekomen. Blijkbaar was hij al dusdanig ver heen, dat hij gewoon doorsliep.

De dominee preekte verder. Ernstig en waarschuwend werd de boodschap van dood én van behoud gebracht. De jongen sliep echter gewoon verder. Hoe kún je daar doorheen slapen? Hoe dúrf je daar doorheen te slapen!

Blijkbaar was hij niet helemaal van de wereld, want bij het ‘Amen’ schokte hij overeind. Na de dienst liep ik achter hem naar buiten, waar hij zich eens uitgebreid uitrekte en nog eens langdurig gaapte. Kennelijk was de dominee niet lang genoeg van stof, want hij was zo te zien nog lang niet uitgeslapen.

Hij heeft de preek over de zolderkamer gemist. Maar aan de klap op de bank te horen, zal de zijne nog wel een paar dagen pijnlijk voelbaar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s