Allihies

“Home is where the heart is”, zegt een bekend spreekwoord. Als dat waar is, geldt dat voor mij in het Ierse dorpje Allihies, aan het uiteinde van het schiereiland Beara gelegen.

Elk jaar weer sleep ik iedereen mee om Allihies te bezoeken en nergens krijg ik meer het gevoel van thuiskomen dan in Allihies. Het dorp straalt een serene rust uit, een gevoel van beslotenheid en veiligheid en de drukke wereld anno 2012 lijkt hier heel ver weg.

In Allihies zijn alle schoonheden van Ierland verenigd. Er zijn bergen, er zijn kliffen, er is strand en de mooie felblauwe zee vormt het decor op de achtergrond, samen met de groene velden waarop schapen niet meer dan witte donsballetjes zijn. Het dorp zelf is eigenlijk niet meer dan een rijtje huizen, elk huis in een andere kleur geschilderd.

Er is in feite niet veel te beleven (hoewel, vorig jaar heb ik hier een van mijn beste pubsessies ooit meegemaakt), maar toch is er genoeg te doen. Je kunt er fietsen en er is een prachtige wandeltocht naar de verlaten kopermijnen, die hun schoorstenen nog trots omhoogsteken. En verder is er de rust, de intense rust van een dorp waar alles wat je ziet even prachtig is.

Enkele maanden geleden was ik bij een workshop, waar het woord “ontstressen” viel. Als opdracht moesten we onze ogen sluiten en een plaats of moment in gedachten nemen waar we rustig van werden. Direct viel me Allihies in. De steile landweggetjes, met aan beide zijden bloeiende fuchsiastruiken, het gemekker van de schapen, de schreeuw van een roofvogel, de intens blauwe zee en ver weg, in de mist, de wazige bergen van Kerry.

Toen ik mijn ogen weer opendeed, was het of ik er even geweest was, terwijl er tegelijk een gevoel van heimwee knaagde. Een gevoel dat pas overging toen ik gisteren over de laatste bergpas heenfietste, en voor me, in de schittering van de baai, het dorp zag liggen.

Gisteren kwam ik thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s