Candlelight

Je hebt soms gesprekken over een bepaald onderwerp die je ineens weer herinneren aan iets grappigs van vroeger. Iets waar je al jarenlang niet meer aan gedacht hebt. Het overkwam me deze week, toen tijdens een lunch het gesprek over het vroegere SkyRadio-programma ‘Candlelight’ ging. Voor de niet-Skyradio-luisteraars onder ons: elke avond fluisterde Jan van Veen, met een bijzonder romantisch omfloerste stem, gedichten van luisteraars de nachtelijke ether in. Je hóórde de luisteraars haast meesnikken bij de overgedramatiseerde gedichten, gegarandeerd eindigend op ‘ik houd van jou’ of een ander romantisch cliché. De sinterklaasgedichten in december zijn er niets bij!

Voor ons als pubers vormde het programma echter een ultieme bron van vermaak. We flansten een tranentrekkend gedicht in elkaar, uiteraard eindigend op ‘ik houd van jou’, schreven er de naam van een populaire klasgenoot boven en een fictieve naam er onder en stuurden het dan op. Vervolgens kostte het je een paar avonden luisteren omdat het nooit zeker was wanneer het voorgelezen zou worden.

Gewapend met een leeg cassettebandje zaten we dan aan de radio gekluisterd te wachten tot de welbekende zwijmelige openingstune begon te spelen, gevolgd door de nog zwijmeliger stem van Jan van Veen. Alleen dat al werkte op je lachspieren. En als ons gedicht dan met veel elan voorgelezen werd, zaten wij te stikken van de lach bij de radio.

Onlangs hoorde ik ‘m weer een keer. Ik zat ’s avonds laat in de auto op weg naar huis, zapte tussen de verschillende radiostations op zoek naar goede muziek tot ik ineens op de bekende stem van Jan van Veen stuitte. Dezelfde muziek, dezelfde stem en helaas nog steeds dezelfde goedkope rijmelarij als vroeger.

Ach ja, zei Prediker het al niet? “Er is niets nieuws onder de zon.”
En zo is het ook met Candlelight.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s