Laatst gedaan!

Volgens mij heeft elke familie wel iets geks. Een bepaald gebruik, waarvan niemand de oorsprong meer weet maar wat wel keer op keer weer voor hilariteit zorgt.
Onlangs was ik op mijn vaders verjaardag, toen ons vroegere spelletje ‘Laatst gedaan’ weer ter sprake kwam.

Bij ‘laatst gedaan’ ging het er om dat je je ‘slachtoffer’ als laatste even aantikte. Het werd dus bij voorkeur ook ’s avonds gespeeld; bijvoorbeeld als ik naar bed ging, tikte ik mijn broer aan, riep luid ‘ laatst gedaan’ en vloog de kamer uit waarna we vervolgens in dolle galop achter elkaar aan de trap opvlogen.
Mijn broer was het fanatiekst; hoewel mijn zwager er ook wel wat van kon, haalde hij niet de dwaze acties uit die mijn broer uithaalde als hij verloren had.
Ik heb wel eens urenlang in de badkamer opgesloten gezeten, terwijl hij op de deur bonkte, de sleutel eruit probeerde te wippen of via mooie verhaaltjes me probeerde over te halen eruit te komen. Of de keer dat ik in dolle paniek de slaapkamer van mijn ouders invluchtte, waarna hij eerst allerlei prachtige zaken beloofde die hij zou geven wanneer ik eruit kwam, en tenslotte, ten einde raad, zelfs via het balkon probeerde binnen te komen. Uiteindelijk ben ik maar op het bed van mijn ouders in slaap gevallen terwijl hij als een geteisterd dier voor de deur heen en weer liep. Ik had het hart niet om eruit te komen!

Zelfs toen hij getrouwd was ging het onverminderd verder. Ooit tikte ik hem aan, schreeuwde ‘laatst gedaan!’ en vloog boven een slaapkamer in, waar ik net zolang bleef zitten tot ik hem in zijn auto in zag stappen en weg zag rijden. Triomfantelijk ging ik weer terug naar de woonkamer, plofte op de bank en ging verder met het boek waarin ik las.
Het zal een minuut of vijf later zijn geweest: de deur vloog open met een hoop kabaal en onder luidkeels geschreeuw stormde mijn broer binnen. Hij was speciaal teruggekomen om nog snel even ‘laatst gedaan’ te doen. Ik zat verstijfd op de bank en kon geen kant meer op. ‘Laatst gedaan!’ riep hij, en was weer weg, de hele familie met hartkloppingen achterlatend.

Ach ja, zo heeft vast elke familie wel iets zots. Dit leverde in ieder geval hilarische momenten op en iets waarover je dus klaarblijkelijk jaren later nog kunt lachen op verjaardagen.
‘Laatst gedaan’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s