Petrus

“Wat denk jij wat de Heere Jezus tegen Petrus zei?”, zo vroeg de predikant tijdens de avonddienst van Eerste Paasdag aan de kinderen van de naburige gemeente die ik bezocht.
Het was de predikant die de gemeente waar ik als kind opgroeide jarenlang gediend heeft en hoewel hij zichtbaar ouder geworden was, was zijn aansprekende manier van preken onveranderd.
Hij sprak ook deze avond op bijzonder boeiende wijze over de ontmoeting tussen Christus en Petrus na de opstanding en betrok zo op de hem kenmerkende wijze ook de kinderen erbij, op geen enkele wijze gehinderd door het grote leeftijdsverschil tussen de kinderen en hemzelf. Integendeel, het was muisstil in de grote kerk en hij had de onverdeelde aandacht van de jeugd.

“Wat zou de Heere Jezus gezegd hebben? Zou Hij gezegd hebben: ‘Petrus, wat ben je me toch tegengevallen? Petrus, Ik heb niets aan je gehad? Zou Hij dát gezegd hebben, denk je?’
Voor mij zat een kereltje, een jaar of 8, 9 oud, die aandachtig meeluisterde.
Het was geen vreemde vraag. Immers, als wij door iemand zo verraden worden, accepteren we dat niet zomaar. Dan delen we inderdaad fijntjes mee dat die persoon ons wel degelijk tegengevallen is. Dus is het – zeker met een kinderverstand – heel goed te begrijpen als de Heere Jezus Zelf, na het verraad van Petrus, hem ook zo aan de tand zou voelen.
Maar klaarblijkelijk had het ventje keurig opgelet op school, want hij schudde driftig zijn blonde krullen, om even later wat schuchter naar zijn vader naast hem te kijken. Wellicht was zulke openlijke interactie met de predikant toch iets te frivool in de kerk.

De preek ging verder. Op indrukwekkende wijze liet de predikant het Paaslam schitteren tegen de zwarte achtergrond van onze zonde. Zoals Petrus door Hem in liefde aangenomen werd, zo mogen ook wij ondanks ons verraad, ondanks onze verloochening, steeds weer bij Hem terugkomen. Genade stond centraal in de preek, deze zondagavond.

Het jochie volgde het niet meer. Even later lag hij tegen de schouder van zijn vader te slapen. Maar ach, heeft hij niet het belangrijkste uit de preek gehoord?
“Hij doet ons niet naar onze zonden en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden.

Nu jaagt de dood geen schrik meer aan, want alles, álles is voldaan!
Dat is het ware Paasevangelie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s