Spurtfiets

Nu het voorjaar er weer aan komt, begint ook het fietsseizoen weer in zicht te komen. Na alle training en verloren kilo’s in de afgelopen winter, sta ik te popelen om weer in de pedalen te klikken en de prachtige Utrechtse Heuvelrug over te fietsen.

Ik ben begonnen met wielrennen vanwege een fanatiek fietsende broer en schoonzus. Mijn broer fietst al zolang ik me kan herinneren; mijn schoonzus begon ermee toen ze mijn broer ontmoette (over fietsvirus gesproken!). Toch ben ik ervan overtuigd dat de wortels van haar fietspassie al eerder gegroeid zijn.

Het verhaal gaat dat zij vroeger een nieuwe fiets kocht, bij de lokale reformatorische fietsenhandelaar. Een sportief model, waar ook nog eens in grote letters ‘sport’ opstond, voor wie geen verstand van fietsen heeft en tóch van de sportiviteit van het bewuste model overtuigd moest worden.
Trots ging ze haar nieuwe fiets ophalen, maar moest nog even wachten. In de ogen van de fietsenhandelaar was een ‘sportfiets’ een te grote stap richting wereldgelijkvormigheid, dus veranderde hij met een potje zwarte verf en een klein kwastje de felbegeerde fiets in een ‘Spurtfiets’, door het bovenste boogje van de O zwart te schilderen.

En daar is ongetwijfeld de basis voor het fietsenthousiasme van mijn schoonzusje gelegd: ze heeft nog nooit zo hard gefietst als toen, om maar op tijd thuis te zijn voor de verf droog was.

Wat een fietsenhandelaar-met-principes al niet kan veroorzaken!

2 gedachtes over “Spurtfiets

 1. ja, en het is nog waar ook!!
  Maar dat gold voor alle ‘spurtfietsen’ die hij verkocht.
  Tja, als verkoper moet je wel voor 100% achter je product kunnen staan……
  En sport..spórt!!!!! Alléén het woord al….té zondig en werelds…..kán niet….;-((((.
  En zo spurten heel wat kerkgangers legaal wat uurtjes weg.
  Gelukkig niet op een sportfiets…stél je voor….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s