Boertje

Voor mei staat mijn volgende Ierlandtrip weer op het programma. Hopelijk is het mooi weer (want daarvoor hoef je niet meer in de zomer te gaan), zodat we de Ring of Beara kunnen fietsen. Een prachtig, verlaten schiereiland met mooie bergpassen; uitdaging!

Afgelopen jaar was het weer wat minder, dus hebben we hem per huurauto gedaan. In alle rust, want toeristen zie je daar niet zoveel, slingerden we de steile Healy Pass op, genoten we bovenop van het uitzicht om aan de andere kant weer af te dalen richting Castletownbere.

En daar stond hij, midden op de weg, leunend op zijn stok. Een schattig, authentiek Iers boertje. Een exemplaar uit het jaar kruik, dat rechtstreeks uit een plaatjesboek weggewandeld was. Eentje die nog met de hand zaait, water haalt bij de pomp en de krant leest bij kaarslicht, omdat hij geen electriciteit heeft. Hij stak zijn hand op en in onze drang naar nostalgie en sfeerproeven, stopten we om een praatje te maken.

Hadden we dat maar niet gedaan. Dan konden we nu opgetogen vertellen over de authentieke bevolking die je op Beara nog aantreft. Want dit ogenschijnlijk schattige boertje was helemaal niet schattig! Toen hij zijn mond opendeed, gaapte er een bruinverrot fietsenrek ons aan (authentiek, dat wel!). Hij sprak met bijzonder veel gespetter en er was niet vanaf te komen. Hij wilde alles over ons weten en bleef de auto vasthouden, dus met een pijp gas wegscheuren was er ook niet bij. En dan het dialect! Plat Iers, opnieuw heel authentiek, maar vanwege zijn spraakgebrek nauwelijks te verstaan.

We zeiden keer op keer dat we weer verder gingen, maar het duurde even voor hij ook daadwerkelijk de auto losliet en we eindelijk die pijp gas konden geven. In de spiegel zagen we hem de auto nog nastaren, opgetogen dat hij zoveel aanspraak op één dag had. Van vrouwen nog wel!

We keken elkaar aan en brulden van het lachen! Sinds dat moment is onze drang naar nostalgie gehalveerd en zijn we voor geen enkel boertje meer gestopt!

De Healy Pass

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s