De Fascinerende Vrouw (Captivating) – John en Stasi Eldredge

Er liggen talloze zelfhulpboeken in de boekhandel die uitgebreid ingaan op de verschillen tussen man en vrouw. Een van de bekendste is misschien wel het boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ van John Gray. Grappig om te lezen, herkenbaar ook, maar het leidt alleen maar tot een nóg fanatieker zelfopknappingsplan en de bijbehorende teleurstelling die onherroepelijk volgt.

Maar wat het bekendste boek is, hoeft niet gelijk ook de beste te zijn. Daarom deze maand een boekentip over mijn favoriete boek ‘De Fascinerende Vrouw’ van John en Stasi Eldredge. Natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor alle geweldige en fantastische vrouwen die dit blog lezen, maar ook de mannen hoeven niet af te haken want ook jullie kunnen heel wat van dit boek leren!

9789060673058John en Stasi leggen op hele aansprekende en pakkende wijze uit wat voor vrouwen het belangrijkste in het leven is: mooi gevonden worden. Zeg tegen een vrouw dat ze mooi is, en je zult haar zien stralen. Natuurlijk voelt een vrouw zich ook gevleid als haar verteld wordt dat ze intelligent is, dat ze een sterke vrouw is en wat voor een complimenten we nog meer krijgen. Maar niets doet onze ogen zó oplichten dan wanneer ons verteld wordt dat we mooi zijn.

De auteurs verklaren dit vanuit de schepping: de vrouw was de kroon op Gods schepping. In de man toonde God Zijn kracht en sterkte (waarover later meer), de vrouw daarentegen vertolkt Gods verlangen naar schoonheid. “Geef een paar meisjes een doos met hoeden, sjaals, kettingen en kleren en ze zijn uren zoet.(…) Hoe jong ook, in hun hart weten ze intuïtief hoe mooi ze zijn. Sommigen zullen het letterlijk vragen: ‘Ben ik niet mooi?’ Anderen vragen het alleen met hun ogen. Verbaal of non-verbaal, of ze nu een glimmende jurk dragen, of van top tot teen onder de modder zitten, alle meisjes willen dat weten”.

De Eldredges maken veel duidelijk met voorbeelden vanuit bekende films, wat niet alleen de films in een heel ander (positiever) daglicht zet, maar waardoor ook in één klap helder wordt wat ze bedoelen. Zo schrijven ze in een stukje, dat gaat over het verlangen om niet alleen van buiten maar ook (of juist) van binnen fascinerend te zijn: “De barones in de Sound of Music wint het van Maria, als het om een knap uiterlijk gaat, dat weten ze beiden. Maar Maria heeft een zeldzame schoonheid en diepgang van binnen. Zij bezit het vermogen om te houden van kleine katjes in de sneeuw en van slechtgehumeurde kinderen.(…) Haar ziel sprankelt van levenslust; daarom voelen we ons tot haar aangetrokken.”

Maar in het leven van alledag gaat het heel anders. We willen fascinerend zijn, we willen geliefd zijn. Maar hoeveel vrouwen vinden zichzelf fascinerend, weten zichzelf geliefd? Nagenoeg elke vrouw is ooit in haar leven gekwetst in haar verlangen om mooi te zijn. “Vrouwen zijn moe. We zijn uitgeput. Maar niet door een leven vol avontuur.(…) De meeste vrouwen hebben niet het gevoel dat ze een hoofdrol spelen in een groot verhaal. Helemaal niet. We worstelen met de vraag of het wel iets uitmaakt dat we er zijn.” Dit zal ongetwijfeld niet voor alle vrouwen in gelijke mate opgaan, maar vrouwen, wees eens eerlijk, herken je hier niet iets van? En zo is het hele boek één stuk herkenning. Dit boek gaat over jou!

John en Stasi beschrijven daarna hoe vrouwen omgaan met hun gekwetste hart. Je hebt de dominante vrouwen (zoals Kristin Scott Thomas in The Horsewhisperer, de dominante moeder die alles onder controle wil hebben; zo herkenbaar!). “Ze weigert om kwetsbaar te zijn. En als het niet langer lukt haar relaties te onderhouden, dan doodt ze haar verlangen naar intimiteit, zodat ze veilig is en de baas kan blijven. Dan wordt ze een vrouw die niemand nodig heeft en zeker geen man!” Deze vrouwen zijn dominant en bazig omdat ze bang zijn voor hun eigen kwetsbaarheid.

Je hebt ook trieste vrouwen. Ze worden beheerst door de pijnlijke, onpeilbare leegte in hun binnenste. “We verstoppen onze ware aard en laten alleen zien wat van ons verwacht wordt, wat volgens ons veilig is. Ons doen en laten is gericht op zelfbescherming. We willen niet het risico lopen om afgewezen of voor gek versleten te worden.”

Uitgebreid beschrijven de auteurs hoe we steeds op zoek zijn naar de grote vraag: ‘Ben ik mooi? Zie je me? Ben ik niet fascinerend?’, zonder deze vraag van ons hart bij God neer te leggen. We zijn zelf op zoek naar de antwoorden, halen onze identiteit uit wat anderen om ons heen van ons vinden en laten ons zo makkelijk kwetsen.

Uiteindelijk leren John en Stasi ons op schitterende wijze hoe God al onze plannen tot zelfverlossing, onze pogingen om de baas te blijven en al ons proberen om de leegte en de pijn van binnen te verminderen, belemmert. Ze beschrijven het heel concreet: “O, we zoeken Hem wel voor onze ‘verlossing’ – voor een enkele reis hemel na ons sterven. (…) Maar vanbinnen blijft ons hart gebroken en gevangen, ver uit de buurt van Degene die ons kan helpen.”

En dan wordt er uiteindelijk beschreven hoe God die gebroken en verwonde vrouwen opzoekt.
“God ging op zoek naar het kleine meisje, dat bibberend van angst onder het bed verstopt zat, en haalde haar over om eronder vandaan te komen. Hij opende haar gebalde vuistjes, nam haar hand in de Zijne en beantwoordde haar grote vraag. Hij nam haar in Zijn armen en zei dat ze niet zo stoer hoefde te zijn. Hij zou haar beschermen. Ze hoefde niet sterk te zijn. Hij vertelde haar dat ze geen steen was maar een meisje. Een onschuldig kind. Zijn kind. Hij veroordeelde haar niet, maar begreep haar juist. Hij hield van haar! Hij zei dat ze bijzonder was…uniek, als geen ander en dat ze bijzondere gaven had, als geen ander. Ze kende Zijn stem en vertrouwde Hem. Ze kon aan Zijn stem horen dat zij Hem plezier deed, ze merkte Zijn vreugde als Hij met haar sprak.(…) Zoiets is er ook voor jou. Dit is het aanbod van onze Verlosser – de genezing van ons gebroken hart. Hij wil op zoek gaan naar die zere plekken uit het verleden die nog in ons aanwezig zijn. Daar zal Hij ons vinden en dan neemt Hij ons in Zijn armen en brengt ons thuis. Laat je nu door Jezus genezen.”

Ik heb dit boek al diverse malen als cadeau aan vriendinnen gegeven, en keer op keer vertelden ze me hoe herkenbaar het voor hen was, hoe hun pijn ineens niet iets van hen alleen was, maar wat blijkbaar voor alle vrouwen geldt.
Bij mij is het boek een exemplaar geworden dat altijd binnen handbereik ligt en dat vol staat met onderstrepingen en uitroeptekens.
Niet veel mannen lezen vrijwillig dit soort boeken, maar toch…waag er eens een poging aan! Want een verwond vrouwenhart is niet zelden door een man veroorzaakt. De zondeval heeft het zelfbeeld van een vrouw aangetast, maar ook de kracht van de man. Waar een man op zou moeten treden als beschermer van zijn vrouw, trekt hij zich vaak terug als het lastig wordt. De man weerspiegelde Gods kracht, maar na de val is het meer passiviteit wat hen kenmerkt. Overigens hebben John en Stasi Eldredge ook een ‘mannenvariant’ van dit boek geschreven: De Ongetemde Man (Wild at Heart). Ik heb die zelf nog niet gelezen, maar moet ook de moeite waard zijn.

Dus mannen, nog een Valentijnscadeautje nodig in februari? Denk dan zeker eens aan dit boek! En voor alle vrouwen: dit boek mag eigenlijk niet op jullie boekenplank ontbreken! Ik noem het gekscherend wel eens mijn ‘huispsycholoog’, maar dat verdienen jullie ook!

“Leg je diepste vraag aan Jezus voor. Vraag Hem of Hij je je eigen schoonheid wil laten zien. En dan? Laat Hij je hart mogen veroveren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s