De danseres zonder benen – Clara Asscher-Pinkhof

‘De danseres zonder benen’ is een autobiografie van de Joodse schrijfster Clara Asscher-Pinkhof. Het boek vertelt over de jeugd van Clara in de Joodse gemeenschap waarin ze opgroeit. Ook de ontmoeting met haar man Avraham, hun huwelijk en de geboorte van hun zes kinderen beschrijft ze. Avraham is opperrabijn in Groningen, maar heeft regelmatig pijnaanvallen, waaraan hij na jaren in een ziekenhuis in Zwitserland overlijdt.

300_7889348Op hele tragische, maar ook bijzonder mooie wijze beschrijft Clara haar eenzaamheid en moeite na de dood van haar man. Dit beschrijft ook de titel van het boek; deze titel wijst heen naar een droom die Clara in 1936 had. Ze zag een danseres zittend in een wolk van tule, die haar benen verborgen. Jaren later beseft Clara dat zij die danseres is; toen haar man stierf werd haar liefste haar afgenomen. Toch drukte ze zich uit in alles wat ze nog over had: ze danste zonder benen.

Niet zo lang na de dood van Avraham breekt de Tweede Wereldoorlog uit. In het boek beschrijft ze de verschrikkingen van de kampen Westerbork en Bergen-Belsen. Ook de angst om haar kinderen (van wie enkelen de oorlog niet overleven) is voortdurend bij haar. Uiteindelijk komt Clara na een lange reis in Palestina aan, waar haar dochter al woont.

Clara heeft een enorm mooie en ontroerende woordkeuze weten te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘gesprek’ dat ze met God heeft, op het moment dat ze beseft dat Avraham in Zwitserland zal sterven:

God zei: “Kind, ik moet je liefste van je wegnemen”. Ik schreide: “Nee…nee ik wil mijn liefste houden!”

God zei: “Kind, Ik zal je alles geven, wat het leven van een vrouw mooi kan maken……behalve dat ene. Want ik moet je liefste van je wegnemen”. Ik riep: “Nee….. nee… het leven van een vrouw kan niet mooi meer zijn als haar liefste van haar wordt weggenomen. Ik wil mijn liefste houden!!”

God zei: “Kind, Ik zal je kinderen schoon en sterk laten opgroeien en ze zullen een kring van liefde om je heen vormen. Maar ik moet je liefste van je wegnemen”. Ik schreide: “Nee…nee er is geen kring van liefde buiten zijn liefde. Ik wil mijn liefste houden!!”

God zei: “Kind, Ik zal je schoonheid geven en al wat de deuren en de harten van de mensen voor je kan openen. Veel warme genegenheid zal je dagen verlichten. Maar ik moet je liefste van je wegnemen”. Ik zei: “Nee ….nee de deuren en de harten van de mensen wil ik niet binnengaan en hun warme genegenheid vergoedt niets van zijn liefde. Ik wil mijn liefste houden”.

God zei: “Kind, Ik zal je rijke en zuivere gedachten geven en je zult ze in schone vorm kunnen gieten. Veel gebukte en bedroefde mensen zul je troost en verlichting brengen. Maar Ik moet je liefste van je wegnemen”. Ik fluisterde: “Nee…nee, ik kan geen troost en verlichting brengen als ik zelf gebukt en bedroefd ben. Ik wil mijn liefste houden”.

God zei : “Kind, als je liefste bij je blijft, zal de wreedheid van de wereld zijn ziel wonden en pijn doen. Eén groot lijden zal het voor hem worden. Als Ik hem van je wegneem is het één grote rust, één grote vertroosting.Daarom moet Ik je liefste van je wegnemen”.  Toen ging ik opzij en liet God door om mijn liefste van mij weg te nemen.

Aanrader! Dit is echt een boek dat je gelezen moet hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s